خیلی از مردم فکر می کنند برای اینکه بتوانند یک کار را راه بیاندازند و مبلغ قابل توجهی درآمد کسب کنند لازم است تا سرمایه آنچنانی داشته باشند وگرنه باید همیشه کارمند و کارگر بمانند و برای دیگران کارکنند.شما برای اینکه وارد هر کاری شوید و آن را تجربه کنید سختی ها و مشکلاتی را باید پشت سر بگذارید. اگر بخواهید کسب و کار خودتان را راه بیاندازید باید ریسک کنید و سرمایه خودتان را نیز به کار بگیرید. افراد کارآفرین زیادی وجود دارند که از هیچ شروع کرده اند و اکنون به بالاترین درجات و جایگاهی که می خواستند، رسیده اند. چهره های بسیاری هستند که ما نمی شناسیم و بسیار خوب در زمینه کسب و کار عمل کرده اند.
شیوا شیرویه، کارآفرین موفق ایرانی و صحبت هایشان در این متن شرح داده شده است تا ما را با صنعت طلا و جواهرات بیشتر آشنا کند. او یکی از زنان موفق و تاجر و طلاساز ایرانی است. او کارش را با سرمایه کمی شروع کرد و توانست در مدت زمان کوتاهی بسیار پیشرفت کند. او وقتی وارد صنعت طلا و جواهرات شد که هیچ علمی و هنری در این زمینه نداشت و خیلی با پشتکار و علاقه توانست پیشرفت کند و اکنون یکی از کارآفرینان بزرگ است و نه تنها خودش بلکه بسیاری را وارد این صنعت کرده است. او عضو اتحادیه صادر کنندگان و تولید کنندگان ایران ، عضو انجمن زنان بازرگان و کارآفرین ایران است.در ادامه ایشان از تجربیات خود و نحوه ورودشان به این صنعت و از تجاربیات خود می گویند.
در تمام طول زندگی خود به کسب و کار فکر میکردم و خیلی میخواستم که در یک زمینه شغلی فعال شوم وسرپرستی آن شغل را خودم به عهده بگیرم. همانطور که به نظرم می رسد اولین بار در دبیرستان و بعد در دانشگاه این افکار مدام و پیاپی به سراغم می آمدند. ایدههای زیادی را در ذهنم میپروراندم و دلم میخواست یکی از آنها را به واقعیت تبدیل کنم. اساتید خوبی داشتم که به من راه درست و غلط را می شناساندند تا بتوانم مسیر درست را راحتتر انتخاب کنم.
آنها مرا تشویق می کردند و به ایدههایمان پروبال میدادند. خیلی وقت است که از آن اموزش ها گذشته است و بحث کارآفرینی به شکلی که الان مطرح است در آن زمان وجود نداشت. این واژه به تازگی بین مردم رایج شده است و مفهوم آن بسیار واضح است است. با این حال، تا حدودی با مفهوم کسب و کار آشنا بودم و میخواستم مجموعهای را برای خودم و همکاری دیگران بهوجود بیاورم.
من در رشته گرافیک تحصیل کردهام و اولین بار در بازار بستهبندی مشغول به کار شدم. همان سالها همه تلاشم را انجام میدادم که کارم متفاوت جلوه کند و خاص باشد. صنعت بستهبندی در سالهایی که ما درگیر جنگ بودیم مورد اهمیت واقع نمیشد وجدی با آن برخورد نمیکردند، با این حال من تلاش کردم تا بستهبندیهای خاصی را خلق کنم که مورد استقبال مشتریها واقع بشود. یکی از بستهبندیهایی که خلاقیت من در آن نتیجه داد مربوط به نوعی آبرنگ است که ایده خلاقانهاش باعث شد تا فروش آن بالا برود. حرفه بعدی که در آن فعالیت کردم به ساخت تیزرهای تبلیغاتی مربوط میشود و حدود ده سال نیز در این زمینه فعالیت کردم.
بعداز مدتی خدا به من فرزندی اطاعت نمود و همه فعالیت هایم را به طول ۳ سال کنار گذاشتم. پس از آن هم دیگر علاقهای برای ادامه کار در حوزه تبلیغات نداشتم و میخواستم فعالیت جدیدی را شروع کنم. پس از کمی پرسوجو متوجه شدم که رشته طلا و جواهر خیلی فرصت برای کار کردن دارد و تقریباً کسی با آن آشنایی ندارد.
وقتی خواستم در یک کلاس اموزشی ثبتنام کنم متوجه شدم در این رشته هیچ کارگاه و کلاس آموزشی برای بانوان وجود ندارد. این بود که تصمیم گرفتم نخستین کارگاه طلا و جواهرسازی ویژه بانوان را ایجاد کنم. آن سالها حرفه طلا و جواهرسازی کاملاً در اختیار آقایان بود، درحالیکه میتوانست به یک رشته کاملاً خانمانه تبدیل شود. من خانم های ایرانی را به این رشته وارد کردم و حرفه ای کردم.من شاید تنها کسی باشم که برای یاد گرفتن یک رشته، خودش یک کارگاه زده است.
کارگاهی ۹۰ متری را در شمال تهران به کار طلا و جواهرسازی اختصاص دادم. کارم را ۱۰ سال پیش و با سرمایه ۱۰ میلیون تومانی شروع کردیم که چندان زیاد نبود. در آن زمان من خیلی خطر کردم و ریسک پذیری باعث شد تا سراغ چنین کاری بروم. افرادی که میخواهند کاری انجام بدهند یا ایدهای دارند ابتدا باید تحقیقات لازم را انجام بدهند و بعد از چیزی نترسند. خطرپذیری یکی از شاخصههای اصلی کارآفرینها به شمار میرود. اعتماد به نفس من مرا یاری نمود تا این خطر را همراه تمام امتیازاتش بپذیرم و با دیدی که در اختیار دارم حرکت کنم.
کسب و کار طراحی و ساخت جواهر الات
بعد از حدود ۲سال که کمی با کار در حوزه طلا و جواهرات بیشتر آشنا شدم و توانستم کمی از سفارش ها را خودم انجام دهم، به این فکر افتادم که کارگاه را به یک آموزشگاه تبدیل کنم و در این زمینه فعالیت کنم. تجهیزات لازم را به کمک اساتید آقا تهیه کردم و یک آگهی تبلیغاتی در روزنامه همشهری به چاپ رساندم. در تبلیغات ذکر کرده بودم که تحت مدیریت یک خانم دوره های آموزشی طلا و جواهرات برگزار میشود . به همین دلیل خیلی از مردم تماس گرفتند و علاقهمند شدند تا در کلاسهای آموزشی شرکت کنند.
کسب و کار خوب کسب و کار ساخت جواهر الات کسب و کار طراحی
همه نوع مراجعهکننده به ما رجوع میکرد. بسیاری از این هنرجویان خانمهای هستند که ثروت بسیاری دارندکه دوست دارند طلا و جواهرتشان را خودشان بسازند. آنها اگر میخواستند میتوانستند بهترین سرویسهای بازار را برای خودشان بخرند اما خیلی علاقه مند بودند که این کار را خودشان انجام دهند. با تمام تلاش و کوشش انواع کارها و دورهها را اموزش می دیدند و یاد میگرفتند.
ساخت جواهر الات شغل پولساز کار پردذآمد کار پولساز
نخستین دوره شاگردهایی که در کارگاه من آموزش دیدند توانستند وارد بازار کار شوند. ما پس از اتمام دوره آموزشی، مدرک معتبر قابل ترجمه اعطا میکردیم که باعث استخدام آنها شد. بعضی از شاگردها به کشورهای قاره اروپا و آمریکا مهاجرت کردند و در آن کشورها نیز این حرفه را ادامه میدهند. من با برخی از آنها ارتباط دارم که همانطور که من از آنها اطلاع دارم یکی از آنها اکنون در کانادا ۲ کارگاه جواهرسازی دارد و از حرفه ای که در آن وارد شده است، بسیار راضی است.
در این زمینه ۲۰ رشته بسیار متنوع وجود دارد که شامل رشتههایی مثل تراش سنگ، ریختهگری، گوهرشناسی ، فروشندگی، بستهبندی و عکاسی از طلا و جواهر می شود. برخی از این رشتهها درحال حاضر تدریس میشوند و در پی آن هستیم تا مقدمات تدریس دیگر رشتهها را هم فراهم کنیم. اگر دقت کرده باشید، الان طلا و جواهرها در بستهبندیهای ویژهای ارائه نمیشوند و شکل خاصی ندارند.
اگر بخواهیم در این زمینه سرمایهگذاری کنیم باید بدانیم که هر محصول چه بستهبندی و رنگبندی را میطلبد. در حال حاضر ۲سال است که نمایشگاه طلا و جواهر در کشورمان برگزار می شود و بحث برندینگ بهصورت جدی مطرح است و دنبال میشود. اگر در این قسمت پیشرفتهایی داشته باشیم، میتوانیم جایگاه بهتری را در حوزه صادرات کسب کنیم.
خانم شیرویه برای اینکه به یک کارآفرین و صنعتگر برتر تبدیل شود با مشکلات زیادی مبارزه کرده است. او سرمایه زیادی نداشت، نمیتوانست از تجربه دیگران استفاده کند و از سوی دیگر نگاه جامعه برای پیشرفت او مثبت نبود. موفقیت کنونی خانم شیرویه حاکی از آن است که توانسته پشتکارش را به اثبات برساند و بر مشکلات پیروز شود. کسی که میخواهد کارآفرین باشد باید قدرت ریسک پذیری و جسارت بالایی داشته باشد. مهمترین نکته در اینکه بخواهید کارآفرین بشوید این است که به کارتان ایمان داشته باشید.
بدانید که بهدنبال چه هستید و برای رسیدن به آن خستگیناپذیر باشید. گاه ممکن است متوجه شوید مسیری که دارید طی میکنید اشتباه است یا حتی شکست بخورید اما این مهم نیست، باید راه دیگر را امتحان کنید و تجربههای تلخ گذشته را مثل یک پله زیر پا بگذارید تا به موفقیت برسید. این را هم بدانید که هیچ کارآفرین موفق و سربلندی را پیدا نخواهید کرد که درزمینه تخصصیاش با شکست بزرگ مواجه نشده باشد. اگر به کاری که میخواهید انجام دهید ایمان داشته باشید، بزرگترین مشکلها در مقابل شما به زانو درمی آیند!»