مفهوم اعتماد به نفس علی رغم کاربرد فراوانی که دارد گاهی با عزت نفس، اشتباه گرفته می شود! هنوز هم هستند کسانی که «غرور» را با اعتماد به نفس یکی می دانند و درپاره ای از مواقع تشخیص اعتماد به نفس واقعی از کاذب سخت استدر این مقاله تا انتها با ما باشید تا ترفند هایی برای تقویت اعتماد به نفس را برای شما توضیح دهیم.
مفهوم اعتماد به نفس نداشتن اعتماد به نفس
مفهوم، اعتماد به نفس علی رغم کاربرد فراوانی که دارد گاهی با عزت نفس، اشتباه گرفته می شود! هنوز هم هستند کسانی که «غرور» را با اعتماد به نفس یکی می دانند و درپاره ای از مواقع تشخیص اعتماد به نفس واقعی از کاذب سخت است.
اکنون ازخود بپرسید: آیا اعتماد به نفس دارید؟
اعتماد به نفس چیست؟
اعتماد به نفس شامل اطمینان شخص از توانمندیش در یک یا چند محیط است که اگر بخواهد می تواند در آن باره پذیرای مسئولیت باشد.
بنابراین اینکه به اصطلاح می گوییم فلانی در کل اعتماد به نفس دارد، یا ندارد، فلانی در کل انسان با اعتماد به نفسی است می تواند عبارت غلطی باشد! چون تعداد بسیار نادری از مردم در نمودار منحنی کاملا بی اعتماد به نفس یا با اعتماد به نفس هستند، غالب قریب به اتفاق مردم در میانه منحنی قرار می گیرند، چون یک انسان می تواند در زمینه ای اعتماد به نفس داشت و در زمینه ای دیگر نداشته باشد، اعتماد به نفس طیفی است و از نقطه ای به نقطه ی دیگر قوت متفاوتی دارد.
تقویت اعتماد به نفس داشتن اعتماد به نفس معنی اعتماد به نفس
یکی از وکلای جسور و با شهامت که با جرات و تضمین پرونده های بزرگ قبول می کرد و به سرانجام می رساند، اظهار می داشت که شمّ اقتصادی خوبی ندارد و انجام معاملات املاک او را می ترساند!یا حتی ریزتر بگویم:
بنده در زمینه ایجاد ارتباط اعتماد به نفس دارم اما در ادامه روابط در دراز مدت اعتماد به نفس ندارم! داشتن اطلاعات کافی درباره یک موضوع، همینطور مهارت و تبحر در آن زمینه، البته که خمیر مایه اصلی اعتماد به نفس است، هرچه تسلط و اشراف بر کار بیشتر باشد، اطمینان درباره توانمندیمان در آن کار، قطعاً بالاتر خواهد بود اما توانمندی بخش اول تعریف اعتماد به نفس است که البته با لغت «خودکارآمدی» در کتب روانشناسی بیشتر به چشم می خورد.
ترفند هایی برای افزایش اعتماد به نفس تصمیم های بزرگ تعریف اعتماد به نفس
ما بسیار می بینیم افرادی را که از عهده کاری بر می آیند چون چند از چَم و خَم کار اگاهند اما قبول مسئولیت نمی کنند چون به کفایت خود ایمان ندارند. فرد باید از نظر خودش صلاحیت کافی داشته باشد نه از نظر دیگران تا جرأت پذیرش مسئولیت در او نمایان شود. کسی که معتقد است انجام آن کار برایش فشار روانی و استرش نتوانستن، در پی نخواهد داشت. افراد خودکار آمد، خودآگاه و واقع بینند یعنی ویژگی های مثبت خود را به وضوح می بینند اما از نقاط ضعف خود نیز غافل نشیند، و در مقابل صحبتی که همیشه می شنوند، (خوش بینی عاقبت خوبی در این زمانه ندارد) پاسخ می دهند، (من خوش بین نیستم، واقع بینم و نتایج مثبتی را که می تواند نصیب من شود می بینم، هرچند خطراتش را می دانم).
اعتماد به نفس چیست افزایش اعتماد به نفس ترفند های اعتماد به نفس
طرحواره کمال گرایی: در بسیاری از افراد باعث افت اعتماد به نفس می شود.کمال گرایی معمولا از اینکه کامل نباشند و یا نقص آنها بلحاظ شخصیتی، نمایان شود در هراسند، بنابراین جرات مندی آنها در قبول مسئولیت ها پایین می آید.طردشدگی، به هر نوعی چه بیرون راندن از مکان باشد یا قلب یا زندگی، اعتماد به نفس را در فرد می شکند چون غالباً حس حقارتی که به همراه دارد بار منفی شدیدی را به انسان تحمیل می کند.
حتی در نوع ضعیفتر برخورد نامناسب و در اصطلاح چکشی به انتقاد کسی (خصوصاً کودک توسط والدین) خودکارآمدی او را خفه می کند زیرا به معنای نپذیرفتن او و اهمیت ندادن به نظرات اوست.عدم حسن امنیت: در مکانهایی که جرأت مندی را نه تنها تشویق نمی کنند بلکه مورد تنبیه قرار داده یا دست کم مورد بی اعتنایی قرار می دهند، در بسیاری از خانواده ها یا سازمان ها، افراد با اعتماد به نفس را می کوبند چون در واقع از آنها می ترسند!
اعتماد به نفس اکتسابی اعتماد به نفس انتسابی
باورهای منفی که در هر زمینه وجود دارند: برای مثال کسی که اعتقاد دارد، اعتماد به نفس یک عنصر خدادادیست و قابل یادگیری نیست یا کسی که اعتقاد دارد همه ی خوشبختی ها و موفقیت ها، حاصل شانس و اقبال است و سرنوشت از اول برای هر کسی نوشته شده است و … چگونه می تواند، خودکارآمد باشد!و دلایل بسیار زیاد دیگر که غالب آنها ریشه در ترس دارد.
به هرحال چنانچه از پیدا شدن نقصمان نترسیم و قضاوت هرکسی را ملاک رفتارهایمان قرار ندهیم، از طرد شدن و اتمام رابطه یا از دست دادن کسی نترسیم، از انتقاد و تکرار نهراسیم. از سرکوب شدن و پرخاش و واکنش های ناخوشایند دیگران نترسیم و خلاقه با هر نوع ترسی که در وجود خود می بینیم، مقابله صحیح و حساب نشده داشته باشیم اعتماد به نفسمان بالا می رود.
البته جا دارد خاطر نشان کنم انسان وقت تولد ویژگی های مثبت و اصلی را بعنوان ابزارهایی برای زندگی سالم در اختیار دارد! خوب می دانیم که کودکان کمتر از بزرگترها دچار ترس می شوند و اینگونه خود را توجیح می کنم: آنها از عواقب کار بی خبرند!!! و کسی نیست که به ما بگوید: «در اکنون زندگی کردن» رمزیست که تمام عرفا و دانشمندان به آن رسیده اند و بر آن تأکید دارند. یک کودکِ آموزش نیافته هم از آنچه باید بترسد، می ترسد، اما اگر صادق باشیم ۹۰% ترس های ما ساخته ذهن بشریست که طی سالها تجربه بدست آمده ایم.
تمام این واکنشها، اجتناب و فرار هایی هستند که ترس را در من تقویت می کنند چون در اصل من به ترسهایم بی توجهی نکرده ام بلکه شدیداً مورد توجه منفی قرار داده ام.
بهترین راه حل برای تمام ترسها مواجهه سازی است فقط برخی از مشاورها این کار را یکباره و برخی به صورت تدریجی پیشنهاد می کنند.
خطراتی که در دنیا اکثرما را از گرفتن تصمیم های بزرگ و راهکار آزمون و خطا باز می دارد، همان نتایجی است که افراد بشر پدید آورده اند، هدف اصلی من از عنوان این مطلب اول سپاسگذاری از خداوند متعال و دانا و بعد اطمینان دادن به شما جهت کنار گذاشتن ترسهای زندگیست اما بهرحال چون خطاب صحبتم به بزرگترهاییست که با عاقبت اندیشی افراطی درگیر هستند بر این نکته تأکید می کنم که اعتماد به نفس می تواند امری اکتسابی باشد و طی آموزش و تمرین تقویت شود. حتی اگر خودکارآمدی به هر دلیل به منفی زیر صفر افول کرده باشد، می توان آن را تا ابرهای رویا و آرزو، بالا برد.